2011. július 7., csütörtök

Borágó (fűszernövény) mag, magok AKCIÓ - Jelenlegi ára: 100 Ft

20 darab borágó mag eladó
Átvehető személyesen (17 ker, Örs), vagy postai úton, előre utalással
30– 75 cm-re növő, egynyári növény. Könnyen szaporodik, a házikertekben magról állandóan felújul. Az idősebb növényeket fele hosszukra visszavágva új hajtásokat hoznak. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják. Virága égszínkék, néha rózsaszín vagy fehér színű. Az ötszirmú, csillag alakú pártából kilógnak a fekete porzók.
Csillag alakú virágait akkor hullajtja el, amikor azok ehetővé válnak. Használhatjuk őket salátákba, savanyúság eltevésénél, de köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz.
Fiatal, zsenge levele apróra vágva gyenge ízű levesekhez, hideg italokhoz, krémsajtba, szendvicsek ízesítésére, mártásokhoz, salátákhoz és sószegény diétához alkalmas.
Kitűnő tulajdonságai főleg kalcium- kálium- és és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhető.
Flavonoidokat, alkaloidokat és némi illóolajat tartalmaz. Magjában sok a gamma-linolénsav: ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét.
Teának főzve jó vizelethajtó; főleg vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott. A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén szorongás oldására.
A magokat késő áprilisban lehet elvetni (csíráztatni nem kell), a magokat 6 mm mélyen kell ültetni.


Jelenlegi ára: 100 Ft

Az aukció vége: 2011-07-13 13:18
. Borágó (fűszernövény) mag, magok AKCIÓ - Jelenlegi ára: 100 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése